Hvordan bygge et forhold

Rating:
Du har stemt vellykket. Beklager, du kan bare stemme en gang.

Et sunt og godt parforhold kan være noe av det viktigste og beste i livet ditt! Et godt forhold kan styrke helsen, sinnet og relasjoner du knytter til andre. Samtidig kan et forhold som fungerer dårlig, være en enorm belastning. Et forhold er en investering. Jo mer du gir, jo mer du kan få tilbake.

Hvordan styrke forholdet og få kjærligheten til å vare

Alle forhold er forskjellige, og folk er sammen av utallige forskjellige grunner. Det er likevel et par ting gode, fungerende parforhold har til felles . Det å kjenne de prinsippene som ligger til grunne for dette kan hjelpe deg til å oppretteholde et meningsfullt, utviklende og spennende parforhold du også– både i tykt og tynt.

Engasjer dere i hverandres liv

Det er viktig å involvere seg og vise interesse for partneren sitt liv. Kommunikason er nøkkelen til å få et forholdet til å fungere. Dersom du ikke lenger bryr deg om hva partneren din engasjerer seg for, kan det gjøre at man bli sittende i noe som bare er halv-bra, uten virkelig å føle seg ordentlig knyttet til kjæresten. Uten kommunikason og engasjement vil avstanden mellom dere fortsette å øke, og når dagen kommer da dere trenger å prate om noe viktig, kan det være at begge viser for lite forståelse.

Håndter konflikter.

Enkelte velger å ta krangler i ro og stille, mens andre par har lidenskapelige høylytte krangler. For å bygge et sterkt forhold er det viktig å ikke være redd for slike konflikter. Du skal være trykk nok på partnere til at du skal tørre å ta opp ting som plager deg. Prat om problemen og løs de sammen uten at den ene partneren sitter igjen og føler seg ydmyket eller nedverdiget. Det er ikke alltid viktigst å ha rett!

Behold livet ditt

Det finnes ingen person som kan dekke alle våre behov, og det er også derfor helt feil å forvente dette. Bruk tid på å dyrke eksisterende og nye vennskap, og bruk det sosiale nettverket ditt om du skulle trenge det! Et godt sosialt nettverk gir deg inspirasjon og kan være stimulerende - også for forholdet ditt!

Hold intimiteten i livet!

Studier på spebarn har vist at regelmessig, kjærling berøring er stimulerende på hjernens utvikling.  Viktigheten av berøring gjelder selvfløgelig ikke bare i barneårene. Fysisk intimitet er en fundemntal faktor i vår eksistens, og et liv uten intimitet kan bli et veldig ensomt. Studier har vist at kjærlig berøring øker kroppens nivå av oxytocin, et hormon som påvirker binding og vedlegg. I et forhold mellom to voksne partnere, er sex ofte en hjørnestein i forholdet. Selvfølgelig bør ikke se være den eneste metoden for fysisk intimitet i et forhold. Holde hender, klemme, og kysse-er like viktig.

Vær følsom for hva partneren din liker. Mens berøring er en viktig del av et sunt forhold, er det viktig å finne ut hva partneren din liker. Uønsked berøring eller upassende tilnærmelser kan gjøre den andre personen stresset og tilbakeholden - nøyaktig hva du ønsker å unngå.

Tilbring kvalitetstid sammen

Du har sannsynligvis gode minner fra den første tiden sammen kjæresten din, når dere først begynte å date. Alt virket nytt og spennende, tiden sammen virket fantastisk uansett hva dere gjorde. Men som tiden går, kan barn, krevende jobber, lang reisevei, ulike hobbyer og andre forpliktelser gjøre det vanskelig å finne tilbake til den fantastiske tiden dere en gang hadde. Dette er likevel noe dere bør prioritere. Kvalitetstid er utrolig viktig for forholdet, ikke bare for å huske hvor fantastisk den andre personen er, men for å stryke kommunikasjonsen mellom dere. Det å forplikte seg til å tilbringe kvalitetstid  sammen på en jenvlig basis, er en fin begynnelse.

Hvordan bygge et forhold

  • Selv under svært travle og stressende perioder, kan noen få minutter sammen, styrke forholdet.

  • Finn noe som dere liker å gjøre sammen, enten det er en felles hobby, danseklasse, daglig spasertur, eller en god kopp kaffe om morgenen.

  • Prøv noe nytt sammen. Dette kan være en morsom måte å spenningen ved like. Det kan være så enkelt som å prøve en ny restaurant eller gå på en dagstur til et sted du aldri har vært før.

  • Vedlikehold humor og lekenheten i forholdet! I de første stadier i forholdet har man det ofte mer morsomt enn senere. Dette kan komme av at humoren blir litt glemt i livets utfordringer eller gammel bitterhet som bygger seg opp. Humoristisk sans kan faktisk hjelpe dere å komme gjennom tøffe tider, redusere stress og arbeide gjennom problemer lettere. Fokuser derfor på å ha det moro sammen.

  • Tenk på morsomme måter å overraske partneren din på, som det for eksempel å bringe blomster eller en favorittfilm hjem uventet.

  • Le sammen når dere kan! De fleste situasjoner er ikke så dyster som de kanskje virker, når du møter dem med humor.

Aldri stopp å kommunisere  

God kommunikasjon er en fundamental del av et sunt forhold. Når folk slutter å kommunisere, er løpet ofte kjørt. Tider med forandring eller stress kan sette dette på prøve. Så lenge du kommuniserer, kan du arbeide gjennom det meste av problemer dere møter på i hverdagen

Lær partnerens følelsesmessige signaler

For eksempel kan en person finne en kort massasje etter en stressende dag en kjærlig modus for kommunikasjon-mens en annen kanskje bare ønsker å snakke over en kopp varm te.

Kommunikasjon handler ikke bare om å prate! Kroppspråket vårt spiller en enorm stor rolle når kommuniserer. Øyekontakt, lener deg framover eller lene deg bort fra, eller berører noens arm er eksempler på kommuniasjon som sier mer enn tusen ord. For et forhold skal fungere godt, må begge parter være mottakelig for sending og mottak av ikke-verbale signaler. Kroppsspråket  kan hjelpe deg å forstå bedre hva partneren din prøver å si. Tenk på hva du sender også, og hvis det du sier stemmer med det du føler. Hvis du insisterer på at du har det bra, mens du sitter med sammenbitte tenner og ser bort, viser kroppen din tydeig at du absolutt ikke har det bra.

Dersom dere har kjent hverandre en stund, antar du kanskje at partnereren din vet akkurat hva du tenker og trenger. Dette stemmer ikke nødvendigvis, da partneren din ikke er en tankeleser! Vedkommende kjenner deg helt sikkert bedre enn de fleste, men husk at det er mye sunnere å uttrykke behovene dine direkte for å unngå eventuelle misforståelser. Folk forandrer seg, og hva du trengte for dem år siden, kan være svært annerledes i dag. Gjør det til en vane å uttrykke behovene dine og det vil hjelpe deg gjennom vanskelige tider!

Gi og ta

Mange forventer å alltid få viljen sin, men blir derfor også veldig ofte skuffet. Parforhod er bygget på kompromisser. Det er mye arbeid for å sørge for at fordelingen blir rettferdig, men det er verdt det!

Identifiser det du mener er viktig for partneren din og prøv å inngå kompromisser på disse tingene. Det er også viktig at partneren din gjør det samme mot deg. Dersom du stadig gir til andre på bekostning av deg selv, bygger dette opp bitterhet og sinne.